#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Bartimeu - primirea vederii și urmarea lui Cristos

Un eveniment are loc în apropierea Ierihonului: Isus, ucenicii, și o mare mulțime de oameni ies din cetate, iar lângă drum, Bartimeu, fiul lui Timeu, un cerșetor orb, șade jos și cere de milă. Bartimeu este personajul asupra căruia se îndreaptă atenția narațiunii. El este identificat cu ajutorul tatălui său, al condiției sale fizice, al locației, și al ocupației. Toate aceste informații descriu o stare dificilă de sărăcie și marginalizare. Când aude că trece Isus din Nazaret începe să strige: „Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!“ El, oarecum, știe că Isus îl poate ajuta. Bartimeu îl identifică pe Isus în același fel el este identificat de către autor: e fiul cuiva.
Dar mulți oameni din jur îl ceartă să tacă. Nu ni se spune de ce fac acest lucru, dar intuim că îl vedeau pe Bartimeu ca fiind fără importanță, având o situație față de care nu se poate face nimic, și Isus nu trebuie deranjat în acest fel. Cearta multora îl face pe Bartimeu să strige și mai tare. El vrea să fie auzit de Isus. Strigătul său este identic: Fiul lui David, ai milă de mine! „Fiul lui David“ este o desemnare mesianică; strigătul lui Bartimeu aduce acest element în evenimentul care are loc. În acest fel, Isus este mărturisit înaintea ucenicilor săi și a mulțimii de oameni de către un cerșetor orb. Având în vedere desemnarea mesianică a lui Isus Bartimeu crede că Isus îl poate ajuta; mila este ceea ce îi cere lui Mesia. Termenul „milă“ este un termen cuprinzător: fiul lui Timeu îi cere Fiului lui David ajutor. Situația acestuia este atât de dificilă încât mila oamenilor nu o poate rezolva, pe când mila Fiului lui David poate schimba situația.
Evenimentul în mișcare de lângă Ierihon ajunge la oprire. Când Isus se oprește, toți se opresc. Ce poruncește el, aceea se face: „Chemați-l!“ Nu se face trimitere la cum îl cheamă pe Bartimeu, ci la cum este el: orb. Brusc atitudinea mulțimii trece de la ceartă să tacă la îndrăznește, scoală-te, pentru că te cheamă. Mulțimea de oameni este schimbătoare; nu ține seamă de ce spune sau face aceasta. Folosește orice ocazie să întâlnești pe Isus. Felul în care vorbește Isus arată ce anume se întâmplă: este vorba de chemarea lui Bartimeu. Chiar și un cerșetor orb are parte de o chemare din partea lui Isus. Mulțimea vorbește la fel: tot în termenii unei chemări pentru Bartimeu. Răspunsul lui Bartimeu la chemarea lui Isus este impresionant: își aruncă haina, sare, și vine la Isus. Un orb nu se poartă așa când vine vorba de mișcare; este mult mai atent pentru că nu vede unde și în ce calcă. Dar când Bartimeu este chemat de Isus este suficient să-l audă și știe încotro să meargă: vine la Isus.
Chemarea lui Isus este o chemare la a beneficia de ajutorul său. „Ce vrei să-ți fac?“ Bartimeu schimbă modul de adresare: de la Fiul lui David la Rabuni. Un cerșetor orb are această înțelegere în dezvoltare cu privire la Isus: Mesia învățător. Un cerșetor orb știe care este lucrul de care are nevoie: să-și capete vederea. Răspunsul dat de Isus arată cunoașterea pe care o are cu privire la Bartimeu: un cerșetor orb care crede că Isus îl poate face bine, îl poate mântui. Salvarea este un fapt cuprinzător și unitar: are în vedere atât vindecarea (căpătarea vederii) cât și schimbarea vieții. Dintr-un cerșetor orb care șade lângă drum, acum Bartimeu este un om care și-a căpătat vederea și merge pe drum după Isus. Această schimbare complexă din viața unui om marginalizat are loc prin puterea lui Isus și prin credință. Astfel, primirea vederii duce la urmarea lui Cristos.
blog comments powered by Disqus