#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Identitate, orientare și lucrare la începutul sec. XXI

In materialul care urmeaza vreau sa aduc inaintea cititorului/fratelui roman elemente dintr-o prezentare a lui Al Mohler (presedintele de la Southern Baptist Theological Seminary) cu privire la viitorul Conventiei Baptiste de Sud (in care eu si biserica pe care o slujesc suntem membri). Am gasit ca ceea ce spune el este deosebit de necesar si pentru bisericile romanesti din diaspora si cred ca si din Romania. Nu voi repeta ce spune Mohler, ci voi dezvolta si interactiona cu ideile lui.

Impactul cultural in gandirea strategica a CBS a fost deosebit de puternic; CBS a trecut printr-o organizare de tip General Motors, la una de tip Shoping Mall. Ambele sunt falimentare sau pe cale de a fi inchise.
La inceptul secolului 21 este nevoie sa ne desprindem de sub influenta gandirii manageriale si sa revenim la o viziune teologica asupra tot ceea ce suntem si facem ca si biserica. Daca nu exista o temelie teologica la ceea ce suntem si facem este nevoie sa ne revizium din temelii. Orientarea majora a biseriici trebuie sa fie una misionara. Lumina de care ni s-a facut parte trebuie sa fie vazuta de toti oamenii. Birocratia nu trebuie sa stea in calea luminii niciodata. Logica birocratiei nu are voie sa treaca inaintea logicii lui Isus dupa care noi suntem trimisi intre oameni sa-i invatam sa pazeasca tot ce ne-a poruncit el. Mentalitatea tribala care se rasfrange in felul in care ne intelegem identitatea trebuie inlocuita cu una teologica ce ne face sa ne veden in lumina economiei lui Dumnezeu cu creatia sa; ne intelegem pe noi insine intr-un context al creatiei si al noii creatii, oameni care experimentam acum puterile veacului viitor. Aceasta duce la a fi oameni cu convingeri clare, oameni care am lasat in urma lucrurile copilariei. Maturizarea teologica este imperativa la nivelul intregii biserici, altfel confuzia si ambitiile personale au castig de cauza. Acceptarea diversitatii in biserica trebuie clarificata atat teologic cat si social. La nivel teologic diversitatea nu este un lucru impotriva unitatii, ci este un fapt pe care noi trebuie sa-l integram in intelegerea pe care o avem asupra unitatii. Unitate in cele esentiale; cele esentiale fiind cele de care atarna mantuirea fiecaruia dintre noi. In acest fel toate celelalte pot fi integrate cu usurinta in felul nostru de a fi si de a ne inchina. In contextul bisericilor din diaspora este tensiune mare daca sa folosim „cartea rosie“ sau „cartea neagra“ de cantari ale evangheliei. Sunt biserici care au depasit aceasta disputa searbada, dar cele mai multe nu. Plictiseala si rutina trebuie date la o parte invatand de la Isus si de la apostoli care au fost plini de curaj si si-au asumat mari riscuri. Iesirea din zona de confort este obligatorie pentru revigorarea lucrarii. Si nu in ultimul rand bucuria trebuie sa inlocuiasca bosumflarea. Ne iritam din aproape orice, si nu se vede si nici nu se traieste contagios bucuria de care ni s-a facut parte ca urmare a experimentarii manturii si sfintirii vietii. Slutirea fetei nu este un semn al smereniei, ci al fatarniciei. Bucuria este element obligatoriu in marturia unui crestin adevarat.

blog comments powered by Disqus