#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Alegerea vieții

Finalul cărții Deuteronom este o poruncă pentru a alege viața. Viața în poporul lui Dumnezeu se desfășoară în lumina orizontului descris în Deuteronom 28-30. Credincioșia față de legământul cu Dumnezeu este înțeleasă în cadrul unui contrast între blesteme și binecuvântări. Atât ascultarea, cât și neascultarea au consecințe. Umblarea pe calea Domnului este însoțită de binecuvântări, iar îndepărtarea de ea este însoțită de blesteme.
Ceea ce le poruncește Domnul Dumnezeu este accesibi, întrucât le-a fost dat în cărțile Legii. Ei au primit de la Domnul ceea ce se așteaptă de la ei. Nu este prea departe de ei. Cuvintele acestei cărți trebuie citite și internalizate. În acest fel ele devin cunoscute și pot fi trăite. Astfel, nimeni nu se poate scuza că nu are acces la porunca Domnului sau că nu o poate înțelege. Mântuirea nu este doar pentru câțiva care ar fi privilegiați să cunoască adevărurile lui Dumnezeu, ci este pentru toți care aleg să asculte de Cuvântul Domnului dat poporului său. Miezul acestui Cuvânt se află în aceste două porunci: să-l iubești pe Dumnezeu și pe aproapele tău. Ulterior în îstoria mântuirii Fiul lui Dumnezeu va confirma centralitatea poruncii iubiri față de Dumnezeu și față de aproapele.
Opțiunile lor sunt arătate clar: ascultarea duce la viață, bine și binecuvântare, iar neascultarea duce la moarte, rău și blestem. Ei nu sunt lăsați să bâjbâie neștiind ce trebuie să aleagă, ci li se poruncește să aleagă viața. Desigur, că Dumnezeu nu îi forțează, dar le spune clar ce trebuie să facă. Ei au libertatea de a nu asculta de porunca dată; și știm din istoria ulterioară că nu au ascultat și au suferit consecințele. El le poruncește să aleagă viața, și le explică ce înseamnă această alegere, la ce duce. Viața este înțeleasă în termeni relaționali: iubire față de Domnul, umblare în căile lui, păzirea poruncilor, hotărârilor și legilor lui.
Consecințele sunt de asemenea arătate clar: dacă ți se schimbă inima și nu asculți, vei fi nimicit, iar dacă alegi viața, vei trăi. Viața în poporul lui Dumnezeu este o viață în care iubești pe Domnul, asculți de glasul lui, și te alipești de el.
blog comments powered by Disqus