#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Înțelepciune, discernământ și pregătire

Care este mărturia noastră creștină baptistă la vreme de molimă? În această vreme de mare primejdie pentru viața fizică noi ca și creștini trebuie să dăm dovadă de înțelepciune, discernământ și pregătire. În felul acesta arătăm o viață schimbată care slujește cu vorba și fapta pe cel de lângă noi.

În așa vremuri înțelepciunea noastră se poate vedea și în felul următor. Un creștin face deosebirea dintre răul moral și răul natural. El știe că voința noastră căzută este cauza pentru multe rele morale. Când noi iubim ceea ce nu trebuie să iubim, și când nu iubim ceea ce trebuie să iubim, răul moral prinde viață. În ce privește răul natural, de cele mai multe ori, nu avem o legătură directă între ceea ce suntem și facem ca oameni și ceea ce se întâmplă în lumea naturală. Un cutremur, o erupție vulcanică sau o inundație nu se întâmplă datorită nouă. Noi trăim într-o lume naturală atinsă de păcatele noastre. Lumea naturală căzută, ca și societatea căzută a oamenilor, se întoarce împotriva ei înșiși, se macină. De aceea, adesea, înțelegem răul natural ca absența binelui natural. Atunci când nu este apă, avem secetă, când nu sunt alimente, avem foamete, când nu este sănătate, avem boală. Dumnezeu ne-a dat înțelepciune să vedem lumea aceasta cu tot ce este în ea în acest fel. Cu toate acestea, în lumea lui Dumnezeu este o legătură directă între păcat și moarte. În mod fundamental, omul moare pentru că este păcătos. Condiția lui fizică se deteriorează constant, iar în final moare, și această situație este o manifestare a stării noastre căzute. Chiar și în cazul celor răscumpărați, omul nostru fizic trece și în final moare, dar omul nostru lăuntric se înnoiește din zi în zi. Noi știm că atunci când vine molima ea poate fi și pedeapsa lui Dumnezeu pentru nelegiuirile noastre. Când poporul lui Dumnezeu se îndepărtează de Dumnezeu, adesea, Dumnezeu aduce pedeapsa sa prin mijloace naturale. De aceea, în istoria mântuirii avem un trio de temut: sabia, foametea, și molima (la care ulterior se adaugă un al patrulea element distrugător: animalele sălbatice). În Scripturi, în situații extreme, Dumnezeu folosește aceste lucruri pentru a-și pedepsi poporul apostat. Alteori, Dumnezeu folosește aceste mijloace pentru a pedepsi omenirea apostată. Noi nu știm exact când aceste rele naturale au loc din cauze naturale sau din cauze divine. Dar nenorocirea de orice fel trebuie să fie pentru noi ca un strigăt care ne trezește din somnul păcatului.

Toate aceste nenorociri sunt folosite de oameni pentru a câștiga influență și putere. Omul căzut, în marea majoritate a cazurilor, va căuta să dea vina pe celălalt, în special pe cei din dregătorii pentru pierderile de vieți omenești. Iar într-o vreme în care media este cea mai puternică pârghie din societate, acest lucru se întâmplă rampant. De aceea, noi trebuie să dăm dovadă de mult discernământ. Ni s-a cerut să practicăm distanțarea socială, și o facem într-un mod radical pentru că vrem să fim o piedică în răspândirea acestui rău natural. De aceea, am fost de acord să închidem bisericile și să căutăm modalități virtuale de a ne aduna și închina lui Dumnezeu. Știm că această situație periculoasă pentru sănătate este prezentată disproporționat, și este folosită pentru a se plăti tot felul de polițe, și pentru a se reorganiza lumea. Vedem clar lucrul acesta când comparăm cifrele molimei de până acum cu cifrele molimei din 2009 (când au fost infectați aproximativ un miliard patru sute de milioane de oameni și au murit aproximativ cinci sute șaptezeci de mii de oameni, și lumea nu s-a oprit cum s-a oprit acum). În astfel de vremuri distorsionate noi trebuie să fim glasul credinței și al rațiunii.

De asemenea, trebuie să fim pregătiți pentru orice. În primul rând trebuie să fim pregătiți pentru plecarea din lumea aceasta. Pentru unii dintre noi această boală poate fi mijlocul plecării acasă la Domnul. Noi toți trebuie să ne punem viața în rânduială pregătindu-ne să întâlnim pe Dumnezeu. Această situație periculoasă pentru sănătate este încă o ocazie de cercetare personală. Dar pregătirea mai are o dimensiune, una materială. Este de datoria noastră să avem ce trebuie în casele noastre pentru a trece cu bine prin această încercare. Lucrurile necesare vieții trebuie procurate și aduse acasă. Facem acest lucru în mod responsabil știind că și ceilalți au nevoie de lucrurile de care avem noi nevoie. Și în felul acesta ne slujim unii pe alții.

Și în felul acesta noi creștinii baptiști suntem o lumină într-o lume întunecată și sare într-un pământ putred. Soli Deo gloria!

blog comments powered by Disqus