#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

La împlinirea vremii

Această expresie din Epistola către galateni 4.4 este despre apogeul istoriei mântuirii. Vremea s-a împlinit atunci când Dumnezeu a trimis pe Fiul său. Această vreme este hotărâtă de către Tatăl pentru ca noi, ajunși la vârsta maturității, să putem beneificia de moștneirea lui. În acest context legal antic al practicii tutelei legale pentru minori Pavel explică lucrarea de răscumpărare a lui Dumnezeu pentru toți oamenii (atât evrei cât și neamuri).
Oamenii sunt descriși asemenea unor sclavi sub domnia elementelor acestei lumi (τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου). Aceste puteri demonice au stăpânire asupra tuturor oamenilor. Diferite culturi și religii caută diferite moduri de împăcare și potolire ale acestora (rugăciuni, jerfte, astrologie, magie, etc.). Adevărul evangheliei este că prin Cristos, Dumnezeu ne răscumpără de sub stăpânirea acestor puteri rele care controlează veacul de acum (Gal. 1.4). În ilustrația din text acestea sunt ca și epitropii și administratorii din viața copilului care într-o zi va intra în drepturi depline ca și moștenitor.
Dumnezeu este descris ca trimițând/dând două daruri oamenilor: pe Fiul său (τὸν υἱὸν αὐτοῦ, Gal. 4.4) și pe Duhul Fiului său (τὸ πνεῦμα τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ, Gal. 4.6). Fiul s-a născut din femeie și a trăit sub lege. O viață pe deplin umană. Răscumpărarea de sub stăpânirile rele are ca scop înfierea în familia Tatălui. Duhul Fiului are ca scop transformarea noastră rodind în noi trăsături asemenea lui. În acest fel se experimentează calitatea de fiu ajuns la vârsta maturității care îl face și moștenitor.
blog comments powered by Disqus