#bgblur, #feature {background-image: url(../resources/banner8r.jpg); }

Sorin Sabou


Letter to the Romans, Nicomachean Ethics, and more

Viața și adevărata viță

Înțelegerea de sine este necesară pentru a trăi așa cum trebuie. Un creștin trebuie să se înțeleagă pe sine așa cum îi spune Isus Cristos. Un creștin este mai mult decât în cetățean cu drepturi nelimitate, ori un om care își socotește cantitatea de fericire la care poate ajunge, dacă face anumite lucruri. Un creștin se vede pe sine într-o legătură de viață și de moarte cu Isus Cristos. Un creștin se vede pe sine ca o mlădiță în adevărata viță care este Isus Cristos. Acest fapt schimbă fundamental ceea ce urmează să facă, și felul în care urmează să fie, în orice loc s-ar afla.
Singura șansă de viață, și apoi de rodire, este rămânerea în adevărata viță. Vița sau via în istoria poporului lui Dumnezeu a fost Israelul. Acesta a fost o vie plantată de Dumnezeu și în care a continuat să lucreze Dumnezeu. Dar acum adevărata viță este Fiul lui Dumnezeu, în care continuă să lucreze Tatăl ca și îngrijitor al viței. Tatăl își îngrijește adevărata viță pentru ca aceasta să aducă rod. El taie orice mlădiță neroditoare pentru a nu consuma puterea viței. Mlădițele tăiate sunt adunate și aruncate în foc.
Rămânerea în viță este un lucru necesar pentru fiecare mlădiță. Doar așa are o șansă la a ajunge să rodească. Mlădița are nevoie să fie curățată de către îngrijitorul viei, de către Tatăl, pentru ca să ajungă roditoare.
În acest context al legăturii cu Fiul și al îngrijirii de către Tatăl se desfășoară viața creștinului. Ceea ce consumă puterea mlădiței urmează să fie tăiat de Tatăl. Doar așa mlădița ajunge roditoare. O mlădiță ajunge să rodească dacă rămâne în viță. Rămânerea creștinului în Fiul se vede în ascultarea acestuia de poruncile lui. Legătura cu Fiul și curățirea de către Tatăl îl fac pe creștin ceea ce trebuie să fie, un credincios roditor.
blog comments powered by Disqus